Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego kawa pita na mieście jest z reguły lepsza niż w domu? Kupiłeś ten sam blend do espresso, który uwielbiasz przygotowany w twojej ulubionej kawiarni. Robisz go w domu - i ... rozczarowanie. Nie smakuje tak dobrze.
Absolutnie kluczowym i niedocenianym elementem jest woda.
Zasada jest prosta - jeśli smakuje ci woda, jest duża szansa, że będzie ci smakowała kawa. Jeśli woda ci nie smakuje, kawa też będzie niedobra. Jeśli pijesz w domu wodę prosto z kranu, smakuje ci, gasi pragnienie - super! Możesz oczekiwać dobrej kawy. Masz w kranie niesmaczną wodę - nie trać czasu, pieniędzy i energii na zrobienie z niej kawy.
Woda kranowa dostarczana w Poznaniu i okolicach przez Aquanet, jest generalnie zbyt twarda (280-310 mg/l) i zbyt zasadowa (pH 7,5-7,7), żeby uzyskać idealną kawę. Możesz łatwo sprawdzić podstawowe parametry jakości twojej wody stosując tani i prosty sprzęt, najlepiej pożyczony:
- nos: woda świeża, bez zapachu
- oko: czysta
- zestaw do mierzenia twardości całkowitej (suma jonów wapnia i magnezu w wodzie): twardość ogólna 7–12° dH
- zestaw do mierzenia twardości węglanowej (tzw. "kamień"): twardość węglanowa 3–4° dH
- miernik pH (od biedy paski pH, ale tam wyniki są tylko w pełnych wartościach): pH 6,5–7,5
Woda w Waszym kranie powinna być właściwa do picia, bo będzie raczej zasadowa, a jak ją przepuścicie przez Britę, to tym bardziej. Natomiast do kawy nadawała się będzie kiepsko. Jak byście nie mierzyli, dojdziecie pewnie do podobnych wniosków. chyba, że macie szczęście mieszkać w miejscu, gdzie woda z kranu jest doskonała.
W innych przypadkach, są w zasadzie dwa źródła dobrej wody: filtrowana woda kranowa (odwrócona osomoza + mineralizacja) lub woda butelkowana.
Wkrótce więcej w tym temacie!
Absolutnie kluczowym i niedocenianym elementem jest woda.
Zasada jest prosta - jeśli smakuje ci woda, jest duża szansa, że będzie ci smakowała kawa. Jeśli woda ci nie smakuje, kawa też będzie niedobra. Jeśli pijesz w domu wodę prosto z kranu, smakuje ci, gasi pragnienie - super! Możesz oczekiwać dobrej kawy. Masz w kranie niesmaczną wodę - nie trać czasu, pieniędzy i energii na zrobienie z niej kawy.
Woda kranowa dostarczana w Poznaniu i okolicach przez Aquanet, jest generalnie zbyt twarda (280-310 mg/l) i zbyt zasadowa (pH 7,5-7,7), żeby uzyskać idealną kawę. Możesz łatwo sprawdzić podstawowe parametry jakości twojej wody stosując tani i prosty sprzęt, najlepiej pożyczony:
- nos: woda świeża, bez zapachu
- oko: czysta
- zestaw do mierzenia twardości całkowitej (suma jonów wapnia i magnezu w wodzie): twardość ogólna 7–12° dH
- zestaw do mierzenia twardości węglanowej (tzw. "kamień"): twardość węglanowa 3–4° dH
- miernik pH (od biedy paski pH, ale tam wyniki są tylko w pełnych wartościach): pH 6,5–7,5
Woda w Waszym kranie powinna być właściwa do picia, bo będzie raczej zasadowa, a jak ją przepuścicie przez Britę, to tym bardziej. Natomiast do kawy nadawała się będzie kiepsko. Jak byście nie mierzyli, dojdziecie pewnie do podobnych wniosków. chyba, że macie szczęście mieszkać w miejscu, gdzie woda z kranu jest doskonała.
W innych przypadkach, są w zasadzie dwa źródła dobrej wody: filtrowana woda kranowa (odwrócona osomoza + mineralizacja) lub woda butelkowana.
Wkrótce więcej w tym temacie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz