wtorek, 11 listopada 2014

French-press przyjechał! (od Hario + instrukcja od nomilk-nosugar.com)

Postanowiłem kupić french-press nie ze względu na potrzebę jakichś szczególnych doznań kawowych, ale żeby móc sprawnie przygotowywać kawę dla kilkorga gości. Z aeropressem i niewielką moką jest wtedy zbyt dużo zachodu. A i poparzyć się można.
Myślałem, czy nie wybrać chemexu, ale koszty (dzbanek, filtry, czajniczek z długą i wąską wylewką) mnie odstraszyły. Zamówiłem więc french-press do Hario (Harior Bright 4.5). Kosztował 150 zł. I właśnie dotarł.



Ma pojemność 600 ml, czyli można w nim zrobić 6 filiżanek bądź 3 kubki kawy. Instrukcja jest piekielnie prosta:


Ale warto sięgnąć do bardziej szczegółowej. Polecam tą ze strony nomilk-nosugar.com. Jest naprawdę świetna, zacytuję więc w całości:
"- przefiltruj wodę z kranu. Jeśli woda w twoim domu jest bardzo twarda, użyj niegazowanej wody butelkowej o zawartości minerałów nie wyższej niż 250 mg/L,
- odmierz wodę w proporcji 6g kawy na 100 ml wody. Proporcja ilości kawy i wody uzależniona jest od wielkości French Press-u którego używasz,
- zmiel grubo kawę na drobiny o wielkości między 1 - 1,5 milimetra (COARSE),
- zagotuj przefiltrowaną wcześniej wodę. Postaraj się by wrzenie wody trwało jak najkrócej i odczekaj około 1 do 2 minut od zagotowania. Możesz również przelać ją po zagotowaniu do wcześniej przygotowanego, chłodnego dzbanka. To pozwoli od razu uzyskać odpowiednią temperaturę wody do parzenia.
Jeśli masz termometr wiedz, że najlepsza temperatura wody dla tej metody wynosi 90 – 94˚C,
- w międzyczasie przygotuj wagę kuchenną i ulubiony kubek lub filiżankę. Postaw French press na wadze,
- wsyp do niego zmieloną świeżo kawę w odmierzonej odpowiednio ilości,
- włącz wagę i przygotuj stoper. Odmierzaj czas od pierwszego kontaktu wody z kawą,
- zalej kawę niewielką ilością wody (około 100 ml). Zamieszaj napar łyżką tak by upewnić się, że wszystkie drobiny kawy w nasiąknęły gorącą wodą,
- poczekaj od 15 do 30 sekund i zacznij powoli nalewać wodę na drobiny kawy począwszy od środka na zewnątrz. Pamiętaj by nalać odpowiednią ilość wody w stosunku do ilości kawy,
- by uzyskać kawę bardziej intensywną w smaku postaraj się w trakcie nalewania wody dwa lub trzy razy zamieszać lekko łyżeczką napar. Jeśli chcesz by kawa była delikatniejsza w smaku pomiń mieszanie kawy łyżeczką.
- postaraj się by zakończyć nalewanie wody przed 1 minutą od pierwszego jej kontaktu z drobinami kawy.
- Czas parzenia powinien wynieść od 3 do 4 minut. Krótszy czas pozwoli zaparzyć odrobinę delikatniejszą kawę,
- na około 15 sekund przed upływem żądanego czasu nałóż na górę naczynia pokrywę z tłoczkiem i sprasuj drobiny kawy na dno French Press-u,
- przelej kawę do filiżanki i delektuj się jej smakiem i aromatem !"
 
 
 
Jest to baaaaaaaaaaaaardzo prosta metoda. Nie daje takich efektów, jak aeropress czy moka, ale daje radę. Szczególnie w jakąś leniwą niedzielę lub inne święto.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz