sobota, 10 stycznia 2015

Ecuador La Papaya, microlot by Juan Pena od Coffee Proficiency

Prawdziwa satysfakcja. Trafiła do mojego Top 5.

Według opisu ze strony producenta: 

Equador La Papaya

Z proponowaną przez nas kawą pierwszy raz zetknęliśmy się na tegorocznych targach World Coffee Events we Włoszech w Rimini na cuppingu kaw z różnych krajów świata.

To była fascynacja od pierwszego kontaktu z jej aromatem i smakiem.
Wyróżniała się bardzo spośród pozostałych, obecnych kaw na stole cuppingowym dlatego od razu postanowiliśmy poszukać tych konkretnych ziaren i sprowadzić je do Polski.

Teraz już wiemy, że Ekwador ma ogromny potencjał jako jeden z bardziej egzotycznych krajów uprawiających kawę. Kraj ten eksportuje około 100 kontenerów kawy jakości specialty na rok.
Dla porównania, produkcja kawy tej samej jakości krajów sąsiadujących wygląda następująco:

Kolumbia 32,000 kontenerów na rok,

Peru 12,000 kontenerów na rok,

Boliwia 300 kontenerów na rok.

Szczegółowe informacje o jej pochodzeniu:

Kraj: Ekwador
Region: Saraguro, południowy Ekwador
Farma: La Papaya
Odmiana botaniczna: Typica
Wysokość upraw: 2100 m n.p.m.
Proces obróbki ziarna: Fully Washed

Opis smaku:
Napar o złożony aromacie kwiatów, dojrzałych, żółtych owoców i lukrecji.
W smaku bardzo czysta, o dobrze zbudowanej kwasowości przypominającej tamaryndowiec i mirabelkę.
Krągła z gładkim body i długim, soczystym posmakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz