Prawdziwa satysfakcja. Trafiła do mojego Top 5.
Według opisu ze strony producenta:
Według opisu ze strony producenta:
Equador La Papaya
Z proponowaną przez nas kawą pierwszy raz zetknęliśmy się na tegorocznych targach World Coffee Events we Włoszech w Rimini na cuppingu kaw z różnych krajów świata.
To była fascynacja od pierwszego kontaktu z jej aromatem i smakiem.
Wyróżniała się bardzo spośród pozostałych, obecnych kaw na stole cuppingowym dlatego od razu postanowiliśmy poszukać tych konkretnych ziaren i sprowadzić je do Polski.
Teraz już wiemy, że Ekwador ma ogromny potencjał jako jeden z bardziej egzotycznych krajów uprawiających kawę. Kraj ten eksportuje około 100 kontenerów kawy jakości specialty na rok.
Dla porównania, produkcja kawy tej samej jakości krajów sąsiadujących wygląda następująco:
Kolumbia 32,000 kontenerów na rok,
Peru 12,000 kontenerów na rok,
Boliwia 300 kontenerów na rok.
Peru 12,000 kontenerów na rok,
Boliwia 300 kontenerów na rok.
Szczegółowe informacje o jej pochodzeniu:
Kraj: Ekwador
Region: Saraguro, południowy Ekwador
Farma: La Papaya
Odmiana botaniczna: Typica
Wysokość upraw: 2100 m n.p.m.
Proces obróbki ziarna: Fully Washed
Opis smaku:
Napar o złożony aromacie kwiatów, dojrzałych, żółtych owoców i lukrecji.
W smaku bardzo czysta, o dobrze zbudowanej kwasowości przypominającej tamaryndowiec i mirabelkę.
Krągła z gładkim body i długim, soczystym posmakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz