Żeby nie mielić za dużo kawy (bo pijemy tylko świeżo
zmieloną, a nie zostawiamy na później), ani za mało kawy, przed zmieleniem
trzeba ziarno zważyć. Żeby nie zaparzać za krótko, ani nie zaparzać za długo –
potrzeby jest stoper. Idealnym rozwiązaniem jest waga ze stoperem.
Zaopatrzyłem się więc w takową. Zakochałem się w niej od
pierwszego wejrzenia. Jest po prostu piękna. Japoński minimalizm. Zen. Nazywa
się to cudo Hario Drip Scale i kosztuje jakieś 250 zł.
Produkt dostał nagrodę iF product design award 2013. Waga
jest bardzo dokładna (od 2g do 200g ma tolerancję 0,2g – mogę używać jej więc
również jubilerzy i dilerzy narkotyków), ma tarowanie i stoper. Wszystko czego
potrzeba.
Jak jej używać do dripa pokazuje ten film: http://youtu.be/z5znCVFwPPo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz